Factori de risc pentru cancerul de piele
Majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de de expunerea excesivă la radiatiile ultraviolete emise de soare, iar efectul acestor radiații este cumulativ în timp.
Prin urmare, cele mai vulnerabile sunt persoanele care s-au expus la soare pe durate îndelungate în timul vieții, sau care au avut adesea arsuri solare
Persoanele cu profesii ce implică multe ore petrecute în aer liber, cei care îşi petrec timpul liber la soare sau cei care folosesc adesea dispozitivele de bronzare artificială („solarul”) se află în special în pericol.
Un risc crescut de cancer de piele îl au persoanele cu piele deschisă la culoare, păr blond și ochi de culoare albastră, verde sau cenușie, care se ard ușor la soare și se bronzează cu greutate.
De asemenea un risc crescut au persoanele cu multe alunițe, și cele care au rude de sânge care au suferit de cancer de piele
Dacă nu poți sa influențezi moștenirea genetică, sau să îți schimbi culoarea și tipul de piele, poți în schimb să previi cancerul de piele prin câteva măsuri simple, prin care eviți expunerea excesivă la soare.
Și nu uita, soarele în exces dăunează în multe feluri pielii tale, căci în afară de cancerul de piele, cauzează îmbătrânirea timpurie a pielii, apariția ridurilor și pătarea tenului
Cum te protejezi de prea mult soare?
Iată câteva obiceiuri bune de protecție, care ar care ar trebui sa facă parte din îngrijirea zilnică a sănătății fiecăruia:
- Evită pe cât posibil expunerea directă la soare și stai la umbră în special între orele când soarele este foarte puternic (10h00 – 16h00)
- Nu te arde la soare
- Evită solarul și lămpile de bronzare artificială
- Folosește o cremă de fotoprotecție cu spectru larg și factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puțin 15
- Aplică cca. 35g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare, cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetă aplicarea din 2 în 2 ore sau după ce ai transpirat mult sau după ce ai intrat în apă
- Poartă îmbrăcăminte care să te protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru UV. Preferă culorile închise pentru îmbrăcăminte
- Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni.
- Examinează-ți pielea, din creștet până la tălpi, o dată pe lună
- Mergi cel puțin o data pe an la dermatolog pentru o examinare de specialitate a pielii.
Soarele este esențial pentru sănătatea noastră, pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului, și, nu în ultimul rând, pentru starea generală de bine. Cine nu se simte mai vesel și mai plin de energie când soarele strălucește pe cer?
În același timp însă, prea mult soare poate face rău, în primul rând pielii tale.
Oricine știe că dacă stai prea mult la soare, pielea se înroșește și ustură.
Însă nu oricine știe că soarele în exces are și alte efecte nocive mult mai grave, cum ar fi îmbătrânirea timpurie a pielii și dezvoltarea cancerului de piele.
Soarele emite o gamă largă de radiații care ajung la noi. Dintre acestea, deosebit de importante pentru sănătatea pielii tale sunt radiațiile ultraviolete (UV).
Acestea au fost împărțite, în funcție de lungimea lor de undă în 3 categorii:
- UV-A (cu lungimi de undă între 320nm și 400nm)
- UV-B (cu lungimi de undă între 280nm și 320nm)
- UV-C (cu lungimi de undă între 100 nm și 280nm)
Fiecare dintre aceste tipuri de radiații UV are efecte diferite asupra pielii, atât bune cât și dăunătoare.
Efectele bune ale UV: stimularea creșterii celulelor și stimularea producerii vitaminei D de către piele;vitamina D este necesară pentru mineralizarea și rezistența oaselor.
De asemenea UV A și B, în cantități mici, și administrate sub strict control medical, sunt de mare ajutor pentru tratamentul unor boli severe de piele cum ar fi psoriazisul sau dermatita atopică
Efectele negative ale UV apar în special la expunerea pielii la doze mai mari de radiații, așa cum se întâmplă în cazul expunerii neprotejate la soare. Mai mult, efectele nocive ale UV sunt cumulative în timp, ceea ce înseamnă că fiecare nouă expunere la soare, chiar de mică intensitate, se adaugă la cantitatea totală de radiații UV primite de piele pe durata vieții.
Principalele efecte negative ale UV sunt :
-
UVC: sunt cele mai periculoase, caci au cel mai puternic efect cancerigen asupra pielii
Din fericire, ele nu ajung în mod normal la noi, căci sunt complet filtrate de stratul de ozon din atmosferă. Știm însă cu toții că în ultimii ani poluarea afectează stratul de ozon, astfel încât în viitor e posibil să fim mai puțin protejați în mod natural de aceste radiații nocive.
-
UV-B: aproximativ 10% din UVB emise de soare ajung la suprafața Pământului, și pătrund în piele doar în grosimea stratului superficial al acesteia, în epiderm.
UVB sunt cauza arsurilor solare (înroșirea pielii, cu usturime și uneori cu formare de bășici, la câteva ore după expunere la soare).
Mai grav însă, ele pătrund în nucleul celulelor din epiderm unde cauzează modificări ale ADN-ului. La expunerea repetată a pielii la cantități mai mari de UVB, aceste modificări se cumulează în număr crescut, determinând transformarea celulelor pielii în celule canceroase. Prin urmare UVB sunt o cauză importantă a cancerului de piele
-
UVA: sunt foarte puțin filtrate de atmosferă și pătrund până în stratul mijlociu al pielii – în derm, având efecte variate pe diverse componente ale pielii:
- Astfel, ele stimulează unele celule numite melanocite să produca în cantități crescute un pigment brun – melanina, care este răspunzător de colorarea pielii la soare, deci de bronzare. Pe termen lung însă, acest efect determină colorarea neuniformă a pielii, cu apariția petelor brune sau albe, persistente și inestetice.
- În același timp afectează fibrele elastice și de colagen ale pielii, care devine mai fragilă și își pierde în timp elasticitatea, și astfel apar ridurile. Cu cât cantitatea de UVA primită în timpul vieții este mai mare, cu atât pielea îmbătrânește mai repede și ridurile sunt mai adânci. Acest efect este atât de puternic încât se vorbește de îmbătrânirea solara (photoaging), care spre deosebire de îmbătrânirea naturală, datorată vârstei , apare mult mai rapid și este estetic mult mai deranjant.
- UVA în cantități mari afectează limfocitele din piele, care sunt celulele răspunzătoare de apărarea contra microbilor. Prin urmare, pielea expusă mult timp la UVA are o apărare mai slabă la infecții
- Nu în ultimul rând, s-a demonstrat că UVA au un rol sigur în apariția cancerului de piele
- Astfel, ele stimulează unele celule numite melanocite să produca în cantități crescute un pigment brun – melanina, care este răspunzător de colorarea pielii la soare, deci de bronzare. Pe termen lung însă, acest efect determină colorarea neuniformă a pielii, cu apariția petelor brune sau albe, persistente și inestetice.
Prin urmare, UV sunt necesare pentru sănătate, dar în cantități mari sunt nocive, și trebuie să te protejezi de prea mult soare.
Cum știi însă cât soare e prea mult pentru pielea ta?
Pentru asta, trebuie să ții cont că efectul UV asupra pielii depinde de mai multe lucruri:
- Depinde, așa cum ai văzut, de tipul de UV (A, B sau C)
- Depinde mult de momentul expunerii. Astfel, cele mai puternice radiații sunt emise de soare în intervalul 10h00-16h00. În acest interval ar trebui să nu te expui direct la soare și să stai la umbră
- Depinde de altitudine și latitudine.
- În zonele Globului mai apropiate de Ecuator, soarele e mult mai puternic și cantitatea de radiații UV primite de piele este mult mai mare decât în zonele apropiate de Poli. Prin urmare, o vacanță exotică ”la tropice” este mult mai periculoasă pentru piele decât o vizită a Țărilor Scandinave
- Cu cât urci pe munte la altitudini mai mari, cu atât soarele este mai puternic
- Depinde de vreme. Nu te lăsa păcălit(ă) de zilele înnorate: UVA trec prin nori, și deci nu ești protejat față de ele. De aceasta, la mare de exemplu, poți să te arzi și în zilele cu cer acoperit
- Depinde de mediul în care te afli. Lacurile sau marea, întinderile de zăpadă și gheață sau plajele sunt tot atîtea oglinzi care reflectă razele soarelui, amplificându-le efectul. În astfel de situații trebuie să fii deosebit de atent(ă) să îți protejezi pielea și ochii de excesul de UV
- Depinde mult de cantitatea totală de radiații UV la care pielea a fost expusă, iar efectele nocive ale UV nu apar imediat, ci în timp, după ani și zeci de ani. Astfel, arsurile solare în copilărie si prima tinerețe determină apariția cancerului de piele și a îmbătrânirii accentuate a pielii la vârsta adultă, când însă timpul nu mai poate fi dat înapoi.
- Depinde de medicamentele si produsele cosmetice pe care le folosesti. Astfel, unele produse de îngrijire a pielii, unele preparate din plante, multe parfumuri și unele medicamente obișnuite cum ar fi unele antibiotice și unele medicamente contra hipertensiunii arteriale pot crește sensibilitatea pielii tale la radiațiile UV, adica au un efect fotosensibilizant. Medicul tău te poate sfatui cel mai bine privind efectul fotosensibilizant al medicamentelor si cosmeticelor pe care le folosești.
- Dar cel mai mult depinde de tipul tău de piele, de rezistența pielii tale la aceste radiații adică de fototipul tău cutanat.
Din punctul de vedere al rezistenței pielii la UV, oamenii se împart în 6 categorii, numite fototipuri cutanate. Acestea categorii diferă prin ușurința cu care o persoană se arde la soare și respectiv ușurința cu care se bronzează
Fototipul I. Este reprezentat de persoanele care se ard (se înroșesc) de fiecare dată când se expun la soare, și nu se bronzează niciodată. Aceste persoane au pielea foarte albă, adesea cu pistrui, părul blond sau roșcat, și ochi albaștri sau verzi.
Pentru că nu se bronzează, aceste persoane nu sunt de loc protejate de efectul nociv al UV, si prin urmare sunt cele mai expuse riscului de cancer de piele și de îmbătrânire prematură a pielii
Aceste persoane au nevoie de protecție deosebită
Fototipul II. Este reprezentat de persoanele care de obicei se ard (se înroșesc) când se expun la soare, dar uneori se și bronzează. Aceste persoane au pielea albă, părul blond închis sau șaten, și ochii verzi sau căprui. Sunt mai puțin vulnerabile la soare decât cele cu fototip I, dar au totuși o sensibilitate mare la UV
Fototipul III este reprezentat de persoane care se ard rar la soare, în schimb se bronzează bine aproape întotdeauna. Aceste persoane au de obicei pielea mai închisă la culoare, păr castaniu sau negru, ochi căprui sau negri. Aceste persoane sunt în mod natural mai bine protejate de efectele nocive ale UV.
Fototipul IV corespunde persoanelor cu piele mai închisă la culoare, păr și ochi negri. Nu se ard practic niciodată la soare, și au pielea bine protejată de efectele nocive ale UV
Fototipul V și VI corespund coloratiilor etnice : mulatri, hispanici, indieni și respectiv indivizii de rasă neagră. Aceste persoane sunt pigmentate în mod natural, și sunt protejate astfel chiar și de cantități mai mari de UV. Fac foarte rar cancer de piele, de obicei în zonele corpului lipsite de pigment.
E important de știut și că, indiferent de fototip, pielea copiilor este mult mai sensibilă la UV decât a adulților, așa încât micuții au nevoie de protecție deosebită, cu atât mai mult cât ei petrec mult mai mult timp în aer liber decât adulții.
Cremele de fotoprotecție sunt preparate cosmetice care conțin un filtru solar, adică substanțe chimice care absorb radiațiile ultraviolete și le împiedică să ajungă în piele.
Astfel, folosirea consecventă a cremelor de fotoprotecție reduce riscurile expunerii exagerate la soare, cum ar fi arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și cancerul de piele.
Radiațiile UVA și UVB sunt responsabile de cele mai multe efecte nocive ale expunerii excesive la soare. Prin urmare este important ca produsele de fotoprotecție să filtreze ambele tipuri de radiații, UVB și UVA
Protecția UVB
Eficiența cu care un produs de fotoprotecție te apără împotriva UVB este măsurată cu ajutorul Factorului de Protecție Solară (FPS) (Solar Protection Facto, SPF în engleză). Cu cât FPS este mai mare, cu atât produsul respectiv oferă o protecție mai bună față de UVB
FPS este un număr care reprezintă raportul dintre duratele de expunere la UVB necesare pentru ca pielea ta să se înroșească cu și fără cremă de fotoprotecție. Adică, dacă pielea ta se înroșește după 10 minute de stat la soare fără cremă de fotoprotecție, atunci când aplici o cremă de fotoprotecție cu FPS de 15, vor fi necesare 10x 15= 150 minute pentru ca pielea ta să se înroșească.
FPS minim necesar în Uniunea Europeană pentru ca un preparat cosmetic să fie inclus în categoria produselor de fotoprotecție este de 6.
Dincolo de FPS de 50, protecția oferită de produsul respectiv nu mai crește semnificativ, astfel încât practic produsele cu SPF 50 oferă fotoprotecția maximă posibilă în prezent.
Atenție :
- nici un preparat nu blochează complet radiațiile UV, și prin urmare nu protejează 100% împotriva efectelor negative ale UV cum sunt arsurile solare, îmbătrânirea pielii sau cancerul de piele, ci doar reduce semnificativ riscul lor.
- Eficiența unui produs de fotoprotecție depinde foarte mult de cât de corect este aplicat. Cremele de fotoprotecție trebuie aplicate în cantitate adecvată (cca. 36g de cremă pentru întreaga suprafață corporală a unui adult) și reaplicate frecvent, la cca 2 ore, pentru a asigura eficiența lor. Aplicarea incorectă reduce foarte mult efectul protector al acestor produse.
- Folosirea unui produs de fotoprotecție nu înseamnă că poți sta la soare nelimitat, renunțând complet la celelalte măsuri de protecție : evitarea expunerii la soare la miezul zilei, umbrele de soare, îmbrăcăminte care să te apere de soare etc.
Protecția față de UVA
OMS și Uniunea Europeană* recomandă ca toate produsele de fotoprotecție să filtreze atât UVB cât și UVA. Se recomandă ca puterea de filtrare a UVA să fie de cel puțin 1/3 din puterea de filtrare a UVB (măsurată prin FPS).
Produsele de fotoprotecție care filtrează eficient UVA sunt cele care conțin substanțe minerale, cum ar fi oxidul de zinc sau de titan, sau unii compuși chimici cum sunt avobenzona sau mexoryl
Ce cremă de fotoprotecție să alegi ?
Cu atâtea produse de fotoprotecție în rafturile magazinelor și farmaciilor, și cu atâtea reclame frumoase, nu este ușor să alegi ceea ce ți se potrivește cel mai bine. Ca să te ajute în alegere, iată câteva lucruri de care e bine să ții cont:
- FPS (filtrul UVB)
”Cu cât mai mare cu atât mai bine”. Nu e întotdeauna adevărat. FPS de minim 15 asigură o protecție satisfăcătoare pentru majoritatea dintre noi. Dacă ai pielea albă și te bronzezi greu, ai adică un fototip I sau II, atunci un FPS minim de 30 este indicat. Pentru persoanele care nu tolerează soarele, au multe alunițe sau au avut cancer de piele, se recomandă FPS de 50. De asemenea copii au nevoie de protecție specială. Dacă nu ești sigur ce FPS îți trebuie, un dermatolog te poate sfătui cel mai bine
- Filtrul UVA
Alege un preparat care asigură și protecție față de UVA. Produsele care filtrează eficient și UVA sunt cele care conțin substanțe minerale, cum ar fi oxidul de zinc sau de titan, sau unii compuși chimici cum sunt avobenzona sau mexoryl. Nivelul de protecție UVA trebuie să fie specificat pe ambalajul preparatului, și ar trebui să fie de cel puțin 1/3 din FPS.
- Tipul de preparat
Produsele de fotoprotecție există sub foarte multe forme: loțiuni, geluri, creme, spray etc. Alege un preparat adaptat modului în care vrei să îl folosești: pentru față poți alege creme mai mult sau mai puțin grase, în funcție de tipul tău de ten.
Pentru corp sunt mai ușor de aplicat loțiunile, gelurile și spray-urile, dar acestea trebuie aplicate în cantități mai mari și mai des, ca să aibă o eficiență bună. Mai ales spray-urile, deși par soluția ideală pentru copii neastâmpărați sau pentru bărbații care nu suportă ”unsorile”, trebuie aplicate atent, pe toată suprafața pielii expuse la soare, abundent și des. Doar un ”fâs” ici și colo pe piele nu rezolvă nimic!
- Tipul tău de ten
Alege cremele de fotoprotecție pentru față în funcție de tipul tău de ten predominant: gras sau uscat. La adolescenți, la persoanele cu ten gras, cu tendință la acnee, dermatită seboreică sau rozacee se recomandă preparate fără ulei (”oil-free”), cu conținut redus de grăsimi
Dimpotrivă, tenul uscat necesită creme hidratante și emoliente
Pielea copiilor e desebit de sensibilă și pentru ei există preparate speciale, cu FPS înalt și care nu irită pielea
- Alergii/intoleranțe
Dacă știi că ai o alergie la o anumită substanță, verifică pe eticheta ambalajului dacă substanța respectivă nu se regăsește în compoziția produsului de fotoprotecție pe care tocmai vrei să îl cumperi. Dacă ai pielea sensibilă și ai tendință la alergii și iritații, atunci alege produsele fără parfum, adaosuri de coloranți sau extrase vegetale. Indiferent de produsul ales, aplică-l mai întâi pe o zonă mică de piele, 1-2 zile, și doar apoi, dacă îl tolerezi bine, îl poți aplica pe suprafețe mari.
Dacă bănuiești o alergie sau intoleranță la soare, cere sfatul unui medic dermatolog, căci s-ar putea ca un preparat de fotoprotecție să nu fie suficient și să ai nevoie de tratament medical
- Alte tratamente sau probleme de sănătate
Unele medicamente îți pot crește sensibilitatea la soare. Citește cu atenție prospectul medicamentelor pe care le iei și cere sfatul unui medic dermatolog ca să afli dacă tratamentul tău sau boala de care suferi necesită precauții speciale la expunerea la soare.
Cum să folosești corect produsele de fotoprotecție?
- Folosește o cremă de fotoprotecție cu spectru larg, cu filtru atât pentru UVB cât și pentru UVA, și factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puțin 15
- Aplică uniform și în strat gros crema de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare, cu 15 de minute înainte de a ieși afară.
- Este important să aplici crema în cantitate suficientă. În general o cantitate cca. 35g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție este necesară pentru a acoperi întreaga suprafață corporală a unui adult și pentru a asigura nivelul de protecție coresunzător FPS specificat pe amablaj. O cantitate mai mică reduce mult nivelul de fotoprotecție al produsului respectiv.
- Repetă aplicarea din 2 în 2 ore și după ce ai transpirat mult sau după ce ai intrat în apă
- Nu uita zonele cele mai sensibile la soare: urechile, nasul, fruntea, ceafa
- Folosește un balsam de buze cu filtru UV. Vei preveni astfel și recidivele herpesului buzelor
- Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni.
*European Commission Recommendation of 22 September 2006 on the efficacy of sunscreen products and the claims made relating thereto C(2006) 4089
În fiecare vară toată lumea intră în cursa pentru un bronz cât mai reușit. Din toate reclamele ne zâmbesc oameni bronzați și veseli, și bronzul a devenit în ultimele decenii la modă, ca un semn al sănătății, al relaxării și al bucuriei de a trăi.
Oare chiar așa să fie?
Ei bine, bronzul nu este un semn al sănătății, ci dimpotrivă, este un semn că pielea ta a fost vătămată de prea mult soare
La contactul cu radiațiile UV, unele celule specializate ale pielii, numite melanocite, produc în cantități crescute un pigment brun-melanina. Melanina se împrăștie în stratul superficial al pielii care capătă o culoare maronie-adică ne bronzăm.
Melanina are rolul de a forma un strat protector, care absoarbe UV și protejează, ca o umbrelă, celulele și celelalte componente ale pielii. Prin acest mecanism, pielea încearcă să se apere de efectele nocive ale UV în exces: arsurile solare, îmbătrânirea timpurie a pielii, apariția ridurilor și a petelor de culoare inestetice, și cel mai grav, modificările ADN-ului celular și dezvoltarea cancerului de piele.
Cu cât expunerea la UV este mai intensă, cu atât pielea încearcă să producă mai multă melanină. Astfel, bronzul este doar un semn că pielea a fost expusă prea mult la soare, și deci că există un risc crescut de efecte negative ale UV, care se vor vedea în timp.
Important de știut este însă ca nu toți oamenii se bronzează la fel. În funcție de fototipul lor cutanat, prestabilit genetic, oamenii se bronzează mai mult sau mai puțin, și deci sunt protejați mai mult sau mai puțin de soare în mod natural.
Grav este însă atunci când persoane cu fototip I sau II, care nu se bronzează de loc sau foarte puțin, încearcă să obțină cu orice preț bronzul din reclame și se expun la cantități de UV mult mai mari decât pielea lor poate suporta. Aceste persoane nu vor reuși decât să își vatăme pielea, având cel mai mare risc de cancer de piele și de îmbătrânire accelerată a pielii. Astfel, vor avea probleme ireversibile de piele, ani de zile, ca preț pentru căteva săptămâni ”bronzate”.
Un preț cam mare, nu crezi?
În ultimii ani dermatologii din toată lumea recomandă cu tărie evitarea expunerii excesive la soare și sunt de părere că bronzul nu este sănătos. Ei știu că ”cea mai sănătoasă culoare de piele este cea cu care te-ai născut”
De asemenea, din ce în ce mai multe celebrități recunosc că pielea cea mai frumoasă este cea sănătoasă, nu cea bronzată
Bronzul este doar o modă trecătoare , pielea ta însă este pentru toată viața
- Lampile de bronzare dauneaza pielii
- Bronzarea artificiala creste riscul de cancer de piele
- Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda evitarea saloanelor de bronzare
- Comunicatul Skin Cancer Foundation
Mulți oameni cred că bronzarea ”fără soare”, la ”solar”, este mai sănătoasă decât cea naturală, cu atât mai mult cu cât se obține și mai rapid.
Nimic mai greșit.
Bronzarea artificială presupune expunerea pielii la cantități mari de UV, de obicei UVA, concentrate, care pur și simplu ”forțează” pielea să se pigmenteze, ca să se apere de agresiunea UV.
Bronzarea artificială este dăunătoare din mai multe motive:
- Spectru UV necontrolat. Nefiind supravegheate medical și de multe ori neavând personal calificat, saloanele de bronzare folosesc lămpi care emit radiații UV A și/sau B necontrolate, în proporții diferite de cele emise natural de soare și potențial nocive pentru piele și ochi
- Doza imediată si respectiv cumulativă de UV este necontrolată şi mai mare ca în cazul fotoexpunerii naturale. Crește astfel riscul efectelor nocive ale expunerii la UV : imbătrânirea timpurie a pielii, apariția ridurilor profunde, a îngroșării pielii, a petelor de culoare, și dezvoltarea cancerului de piele. De asemenea pot fi afectați și ochii.
Măsurătorile au arătat că în unele saloane de bronzare dozele de UVA administrate depășesc de 20 de ori cantitatea de UVA maximă emisă de soare, la miezul unei zile de vară pe continentul European! - Suprafaţa corporală mai mare expusă la UV decât în cazul expunerii naturale la soare
- Cosmeticele sau medicamentele cu efect fotosensibilizant. Puțini oameni știu că unele produse cosmetice, multe parfumuri și unele medicamente obișnuite, cum ar fi unele antibiotice, antidiabeticele sau unele medicamente împotriva hipertensiunii arteriale au un efect fotosensibilizant, adică amplifică efectul UV asupra pielii.
In saloanele de bronzare, de cele mai multe ori nu se ține cont de aceasta, și nu este redusă corespunzător doza de UV administrată, existând astfel riscul arsurilor și al vătămării pielii pe termen lung - Vârsta tânară. Cel mai adesea merg la solar persoane foarte tinere și adolescenți, a căror piele este mai sensibilă la soare. Mai mult, expunerea exagerată la UV în copilărie contribuie la dezvoltareamelanomului cutanat la vârsta adultă
- Nerespectare contraindicaţiilor . In multe afecțiuni medicale expunerea la soare este dăunătoare, contraindicată. Astfel, spre exemplu, persoanele care suferă de lupus eritematos sau de alte boli autoimune, cele care au avut un cancer de piele sau au foarte multe alunițe sau persoanele care urmează tratamente cu medicamente fotosensibilizante nu trebuie să se expună la UV și deci trebuie să evite și bronzarea artificială.
In majoritatea cazurilor însă aceste contraindicații nu sunt cunoscute și nici respectate în saloanele de bronzare artificială, existând astfel riscul vătămării pielii și agravării unor boli severe - Nerespectarea fototipului cutanat. Persoanele cu fototip I nu se pot bronza, prin urmare utilizarea solarului de către acestea nu poate duce decât la arsuri și vătămare a pielii pe termen lung. În lipsa personalului corect instruit, saloanele de bronzare artificială nu țin însă cont de această contraindicație
- Fotoprotecţie redusă: studiile științifice au confirmat faptul că bronzul obținut artificial nu te apără de soare. Multe persoane justifică solarul ca ”pregătire a pielii înainte de vacanța la mare”. De fapt, conform datelor actuale, bronzul artificial oferă o protecție împotriva arsurilor solare echivalentă cu cea a unei creme cu FPS ( factor de protecție solară) de 2-3 adică foarte foarte slabă. Aceasta înseamnă că, deși ”proaspăt bronzat” artificial, riscurile de arsură solară și de alte efecte nocive ale expunerii exagerate la soare, inclusiv cancer de piele, rămân la fel de mari.
- Riscul de cancer de piele.
Cea mai gravă consecință a bronzării artificiale este creșterea riscului de cancer de piele.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (International Agency for Research on Cancer, IARC), organism al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a efectuat un studiu amplu al datelor științifice disponibile până în prezent și a concluzionat că există o legătură strânsă între bronzarea artificială și creșterea riscului de melanom-cea mai gravă formă de cancer de piele*. Astfel, persoanele care au folosit vreodată în viață dispozitivele de bronzare artificială, indiferent la ce vârstă, au un risc de melanom cu 15% mai mare. Mai grav, riscul de melanom crește cu 75% dacă prima utilizare a solarului a avut loc înainte de vârsta de 35 de ani.
De asemenea, același studiu a confirmat și asocierea dintre bronzarea artificială și creșterea riscului de carcinom spinocelular, care este a doua formă de cancer de piele ca frecvență în lume.
*”The Association of Use of Sunbeds with Cutaneous Malignant Melanoma and Other Skin Cancers: A Systematic Review,” International Journal of Cancer 120, no. 5 (2006): 1116 – 1122).
Prin urmare OMS nu recomandă utilizarea dispozitivelor de bronzare artificiale, și contraindică utilizarea solarului de către următoarele categorii de persoane:
- Persoanele cu fototip I și II
- Tinerii sub 18 ani.
- Persoanele cu număr mare de alunițe.
- Persoanele care au avut mai multe arsuri solare în copilărie
- Persoanele care au cancer de piele sau leziuni precanceroase ale pielii
- Persoanele care au pielea vătămată de soare
- Persoanele care urmează tratamente medicamentoase sau folosesc produse cosmetice, acestea putând avea efect fotosensibilizant. Aceste persoane trebuie să consulte medicul pentru a clarifica dacă tratamentul pe care îl urmează poate să le crească sensibilitatea la UV .
Protejeaza-te pe tine si pe familia ta
Vrei tot ce e mai bun pentru tine și familia ta. Inclusiv o piele sănătoasă. Ce poți să faci pentru asta?
Iată câteva obiceiuri bune de protecție, care ar care ar trebui sa facă parte din îngrijirea zilnică a sănătății fiecăruia:
- Evită pe cât posibil expunerea directă la soare și stai la umbră în special între orele când soarele este foarte puternic (10h00 – 16h00)
- Nu te arde la soare
- Evită solarul și lămpile de bronzare artificială
- Folosește o cremă de fotoprotecție cu spectru larg și factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puțin 15
- Aplică cca. 35g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare, cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetă aplicarea din 2 în 2 ore sau după ce ai transpirat mult sau după ce ai intrat în apă
- Poartă îmbrăcăminte care să te protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru UV. Preferă culorile închise pentru îmbrăcăminte
- Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni.
- Examinează-ți pielea, din creștet până la tălpi, o dată pe lună
- Mergi cel puțin o data pe an la dermatolog pentru o examinare de specialitate a pielii.
Pentru membrii familiei tale :
- Învață-i să se protejeze de soare. Fii un bun exemplu și arată-le cum poți să te bucuri de soare în siguranță
- Încurajează-i și ajută-i să își examineze pielea cu regularitate, mai ales dacă au multe alunițe, dacă au avut cancer de piele sau există printre rudele de sânge persoane cu cancer de piele
- Încurajează-i și insistă să ceară sfatul unui medic dermatolog dacă observă o leziune nouă pe piele sau o aluniță care se modifică. Nu amâna și nu întârzia. Cancerul de piele este vindecabil doar dacă este descoperit devreme. Mai târziu poate fi prea târziu
- Sfătuiește-i să meargă la medicul dermatolog o dată pe an pentru o examinare de specialitate a pielii
Pentru copiii tăi:
Copiii sunt extrem de vulnerabili la efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete (UV) solare. Pielea lor nu produce suficient pigment (melanină) pentru a se apăra de aceste radiații și în același timp, este sensibilă și nu tolerează orice tip de cremă de protecție solară.
Arsurile solare în copilărie cresc mult riscul de a dezvolta melanom mai târziu. Mai mult de jumătate din copiii de rasă albă sub vârsta de 12 ani au avut arsuri solare cel puţin odată.
Copiii cu pielea deschisă la culoare, blonzi sau roşcaţi, cu ochi albaştri sau verzi sunt cei mai expuşi riscului de arsuri solare.
Prin urmare copiii au nevoie să fie protejaţi de soare. Această grijă se va reflecta în sănătatea pielii lor pe toată durata vieţii.
În același timp, copii trebuie să se joace și să fie activi cât mai mult în aer liber, pentru a crește sănătoși
E responsabilitatea ta ca părinte să asiguri echilibrul, pentru ca cei mici sa se creasca in siguranta.
CEL MAI IMPORTANT MODEL
Eşti Tu. Arată-le copiilor tăi cum te protejezi tu însăți de soare. Dacă pielea ta arată bine, şi a lor va arăta la fel – toată viaţa lor.
CEL MAI IMPORTANT PROFESOR
Eşti Tu. Tu poți cel mai bine să îți educi copiii de la o vârstă fragedă şi să le oferi informaţiile de care au nevoie pentru a fi în siguranță pentru a se feri de bolile de piele provocate de razele solare şi pentru a reduce riscul apariţiei cancerului.
Bebelușii și soarele
- Sub vârsta de 6 luni copii nu trebuie expuși direct la soare
- Când ieșiți la plimbare în zilele însorite nu uita umbrela/parasolarul căruciorului și ”echipează-l” pe cel mic cu palariuță cu boruri largi și hăinuțe comfortabile, largi, dar cu cu mâneci lungi
- Nu limita timpul petrecut in aer liber, dar în zilele însorite evită orele de varf: 10h00-16h00 si caută zonele umbrite
- Crema de protecție solară se poate aplica după vîrsta de 6 luni:
- Alege o cremă fotoprotectoare specială pentru copii, cu factor de protecție SPF 30+ și filtru UVA+UVB
- Testează crema de protecție solară mai întâi pe o zonă mică a pielii copilului. Dacă nu apar iritații, o poți folosi apoi pe toată suprafața pielii
- Aplică produsul de fotoprotecție cu 15 minute înainte de a ieși din casă, și reaplică la fiecare 2 ore. Repetă aplicarea mai frecvent cand copilul transpiră mult, sau la mare cind intra in apa
- Nu uita să aplici crema de fotoprotecție în zonele sensibile: urechi, varful nasului, buze, în jurul ochilor
- Nu unge pielea copilașului cu alte uleiuri si emoliente inainte de expunerea la soare, căci acestea cresc absorbția radiațiilor UV în piele
Copiii prescolari si scolari
La această vârstă este important ca cei mici să se joace și să petreacă timp în aer liber, și trebuie încurajați să aibă o viață activă și sănătoasă, dar în același timp să fie protejați
- Copii trebuie să poarte îmbracaminte protectoare în sezonul însorit, inclusiv bluze și pantaloni comfortabili, din materiale ușoare și culori vesele, dar cu mâneci lungi și pălării de soare cu boruri largi, care să acopere fruntea și ceafa
- Ochelarii de soare cu filtru UV sunt foarte utili pentru protecția ochilor, și arată și ”cool”
- Nu limita în nici un caz timpul petrecut de copii în aer liber, dar, evită expunerea directă la soare la orele de varf (10:00-16:00), și ai grijă ca locul de joacă să fie umbrit, sub copaci, umbrele de plajă sau structuri special construite la locurile de joacă sau în parcuri.
- Folosește creme de fotoprotectie, SPF 30+, cu filtru UVA+UVB
- Crema trebuie aplicată înainte de ieșirea din casă, si reaplicată la maxim 2 ore
- În perioada în care copiii sunt la şcoală, aceştia pot să îşi aplice singuri crema de protecţie solară. Pune-o la îndemână în rucsac sau ghiozdan, astfel încât ei să o poată reaplica de-a lungul zilei. Crema trebuie aplicată de fiecare dată cu generozitate pe toate zonele expuse soarelui.
- Produsele de fotoprotecție care au un ambalaj drăguț, în culori vesele, care au miros plăcut și sunt ușor și distractiv de aplicat vor fi mai ușor de acceptat pentru copii. Unii copii pot prefera un spray, iar alţii o cremă. Când copiilor le place o cremă de protecţie solară, o și folosesc.
- Fii tu însăți un exemplu pentru copii. Dacă tu te protejezi de soare și folosești cremele de fotoprotecție, sunt șansele cele mai mari ca și copii tăi să facă la fel
- Discută cu profesorii sau educatorii pentru a încuraja comportamentul sănătos al copilului, care să includă măsurile de protecție solară (joaca în aer liber dar la umbră, folosirea cremelor de fotoprotecție, purtarea pălăriilor de soare etc.). Asigură-te că școala/grădinița copilului tău respectă măsurile de protecție solară
Adolescenții și soarele
Poate fi greu să convingi un adolescent să se protejeze de soare. Indiferent de riscuri, la 16 ani va conta mai mult părerea anturajului, iar presiunea de a se îmbrăca, a se purta și a arăta într-un anume mod pentru a fi acceptați ”în gașcă” este enormă.
Iar printre normele de succes ale adolescenței se numără și bronzul. Cât mai reușit, cât mai uniform, cât mai persistent
Și totuși, ce poți face?
- Discută despre riscurile expunerii exagerate la soare, explicându-i că bronzul nu e un semn de sănătate a pielii, ci dimpotrivă
- Găsește exemple de vedete pe care le apreciază, cu pielea albă, care preferă să nu se bronzeze (câteva exemple)
- Folosește tu însăți cremele de protecție solară, și obișnuiește-ți copilul de mic să le folosească și el
- Lasă mereu la îndemână cremele de protecție solară: în baie, în rucsacul de sport sau în geanta de școală
- Cumpără haine la modă, care să îi placă, dar care să îl protejeze de soare. La fel cu pălăriile de soare, care pot fi șic și moderne, și cu ochelarii de soare
- Evită solarul și explică-i pericolele bronzării artificiale
- Oferă-i alternativa soluțiilor autobronzate, în locul bronzării prin UV
Cancerul de piele, in diferitele sale forme, este perfect vindecabil doar dacă este depistat devreme, la începutul evoluției sale.
Lăsat netratat însă, se extinde, și poate invada și distruge țesuturile din jur, și se poate răspândi la alte organe ( metastaza), punând în pericol viața.
Mai mult, atunci când sunt la început, tumorile pielii pot fi îndepărtate cu ușurință, lăsând semne sau cicatrici foarte mici, estetic acceptabile. În schimb când cresc, tratamentul lor este mai dificil, poate necesita intervenții chirurgicale mai mari, și grefe de piele, care lasă cicatrici inestetice.
De aceea e foarte important să depistezi cancerul de piele cât mai devreme.
Pentru aceasta trebuie să îți cunoști pielea și să o examinezi regulat.
Cine are nevoie de autoexaminare?
Fiecare dintre noi. Dar cu atât mai mult cei care au factori de risc pentru cancerul de piele:
- Fototip I sau II (Piele deschisă la culoare, păr blond sau roșcat, ochi albaștri, cenușii sau verzi, dificultate de a se bronza, sensibilitate mare la soare)
- Arsuri solare repetate în trecut sau expunere de lungă durată la soare pe parcursul vieții
- Multe alunițe, normale sau atipice
- Rude de sânge care au avut melanom
- Melanom sau alt cancer de piele în trecut
- Vârstă peste 50 de ani
Cât de des?
Autoexaminarea pielii trebuie să devină un obicei, dar nu și o povară. Cel mai bine e să îți controlezi pielea o data pe lună. Astfel poți surprinde la timp orice modificare importantă a pielii tale, fără însă a face o obsesie din aceasta.
Autoexaminarea nu durează mult. După ce o faci de câteva ori și te obișnuiești, nu îți ia mai mult de 10 minute. 10 minute pe lună pentru o piele sănătoasă- merită, nu?
E util ca prima examinare să fie făcută de un medic dermatolog, ca să te asiguri că nu treci cu vederea nici o leziune care necesită tratament. Cu această ocazie dermatologul te poate și sfătui cum să îți protejezi pielea, dacă ai nevoie de protecție solară specială, cât de des să te prezinți la controale dermatologice și dacă ai leziuni pe piele care necesită atenție specială.
Dacă medicul nu îți face altă recomandare, e bine să mergi la un control dermatologic cel puțin o dată pe an, pentru o examinare de specialitate a pielii. Aceasta însă nu înlocuiește autoexaminarea regulată!
La ce să te uiți?
Cancerele de piele au 3 forme principale: carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular și melanomul. Ele pot avea aspecte foarte diferite, dar important este să observi primele semne de alarmă, care apar atunci când cancerul de piele este încă la început.
Atenție, de obicei cancerele de piele nu dor. Dacă nu te doare, nu înseamnă însă că nu ești în pericol
Consultă un medic dermatolog imediat ce observi vreun semn de alarmă pentru cancerul de piele
Aceste semne de alarmă sunt:
- Un mic ”neg” care crește continuu, de culoare roz, roșu, maron, negru, sau cu mai multe culori
- O aluniță neobișnuită care:
- Își schimbă culoarea, forma, mărimea, sau relieful
- Are formă neregulată , asimetrică
- Are margini neregulate, parțial șterse
- Are culoare variată, pestriță, cu mai multe nuanțe de la roz la maro sau negru
- Are diametru peste 6 mm
Aceste alunițe sunt ușor de recunoscut – ele îndeplinesc criteriile ABCDE:
Asimetrie; Borduri (margini) neregulate; Culoare variată; Diametru peste 6 mm; Evoluție (schimbare)
- O pată sau un ”neg” care se irită și sângerează ușor, zemuiește, se acoperă de crustă, apoi iar sângerează, fără să se vindece
- O rană deschisă care nu se vindecă în 3-4 săptămâni
Cum să îți examinezi pielea?
Pentru o autoexaminare eficientă ai nevoie de o sursă bună de lumină, de o oglindă de perete și de o oglindă mică, portabilă, precum și de un carnețel și un pix sau creion, ca să notezi modificările pe care le observi.
Notează în carnețel dacă observi vreo aluniță sau pată nouă, care nu exista la ultima examinare, sau o schimbare de aspect sau dimensiuni la o aluniță existentă. Nu uita să treci data la care ai observat schimbările și în ce loc pe piele au apărut.
1. Examinează-ți în oglinda fața, cu atenție specială la nas, buze, urechi, fără să uiți regiunea din spatele urechilor.
2. Controlează-ți pielea capului, cu ajutorul celor 2 oglinzi. Ca să vezi mai bine te poți folosi de un uscător de păr, sau poți ruga un membru al familiei să te ajute.
3.Controlează-ți mâinile, atât dosul mâinilor cât și palmele, spațiile dintre degete și unghiile
4. cu fața la oglinda de perete examineaza-ți gâtul pieptul și burta. Femeile nu trebuie să uite regiunea de sub sâni
5. În aceeași poziție, examinează-ți brațele, coatele și subsuorile
6. Cu spatele la oglinda de perete și cu ajutorul oglinzii de mână, controlează pielea de pe ceafă, umeri, spate, spatele brațelor, fese și partea din spate a coapselor, genunchilor și gambelor
7. Așează-te pe un scaun și, eventual cu ajutorul oglinzii de mână, examinează pielea de pe genunchi, gambe, glezne, labele picioarelor și tălpi, fără a uita călcâiele, spațiile dintre degetele de la picioare și unghiile. Tot cu ajutorul oglinzii controlează și regiunea genitală.
Familia ta
Sănătatea familiei tale e importantă. Încurajează-i pe membrii familiei tale să își autoexamineze cu regularitate pielea.
Arată-le membrilor familiei tale cum să își examineze corect pielea. Fii tu un exemplu pentru ei
Ajută-i să o facă, mai ales pentru zonele mai greu de văzut cum ar fi spatele, sau pielea capului
Învață-i pe copiii tăi să fie atenți la pielea lor. E un obicei bun pe care, odată deprins, îl vor păstra când vor fi mari
Dacă observi o leziune suspectă a pielii la cineva din familia ta, insistă să consulte un medic dermatolog fără întârziere.
Nu amâna. Soțul sau soția au întotdeauna mult de lucru, copii au întotdeauna ceva mai distractiv de făcut, părinții știu întotdeauna mai bine decât tine ce le trebuie, dar cu toate astea nu există nici o scuză: amânarea consultului dermatologic îi poate costa viața!