The Skin Cancer Foundation

Keratoze actinice

CELE MAI FRECVENTE LEZIUNI PRECANCEROASE

Cuprins:

 

Ce sunt keratozele actinice?

Keratoza actinică, cunoscută și sub numele de keratoză solară, este o excrescență (leziune) solozoasă, aspră. Apare de obicei pe pielea capului în zonele fără păr, pe față, urechi, buze, dosul mâinilor, antebrațe, umeri, ceafă sau alte zone ale corpului frecvent expuse soarelui. De obicei se face referire la keratoze actinice, la plural, caci apar de regulă mai multe.

Oamenii cu pielea albă, par blond sau roșcat și ochi de culoare albastră, verde sau cenușie au un risc crescut de a dezvolta una sau mai multe keratoze actinice (KA), dacă petrec mult timp la soare și ating vârste înaintate. Locul de viață este important: riscul de KA crește odată cu apropierea de Ecuator.

Incidența KA este puțin mai mare la bărbați, pentru că aceștia petrec mai mult timp la soare și folosesc mai puțin cremele de fotoprotecție decât femeile. Afro-americanii, hispanicii, asiaticii și celelalte etnii cu pielea de culoare mai închisă sunt mai puțin susceptibili la KA decât albii caucazieni.

 

De ce sa te ingrijorezi?

Keratozele actinice pot fi primul pas către carcinomul spinocelular (CSC) și de aceea sunt considerate leziuni precanceroase. Deși marea majoritate a KA vor rămâne benigne, studiile arată că până la 10% dintre ele pot progresa către un CSC. Acest procent poate să nu pară foarte mare, dar are un impact puternic. Astfel, dintre CSC, 40-60% se dezvoltă din KA netratate și pot evolua invadând țesuturile din jur. 2% până la 10% dintre aceste CSC se răspândesc la organele interne și pun în pericol viața.

O altă formă de KA, cheilita actinică, se dezvoltă pe buze și se poate transforma în carcinom spinocelular.

Cu cât ai mai multe keratoze, cu atât ai un risc mai mare ca una din ele să se transforme în cancer de piele. Unii experți consideră keratozele actinice chiar ca o primă fază a CSC.

Dacă ai keratoze actinice, înseamnă că pielea ta a fost vătămată de soare și prin urmare poți dezvolta orice tip de cancer de piele, nu numai carcinom spinocelular.

 

Cum recunosti keratozele actinice?

La început, KA sunt atât de mici încât sunt greu de observat și sunt depistate mai mult prin atingere, ca o mică zonă aspră. De obicei pe lângă leziunile vizibile, sunt prezente de câteva ori mai multe astfel de KA foarte mici, practic invizibile (subclinice).

De cele mai multe ori KA se dezvoltă încet, ajungând la dimensiuni ce variază între 3mm și 6 mm. La început pot dispare de la sine, dar reapar ulterior. Majoritatea devin roșii, dar unele rămân brun închis sau deschis, roz, de culoarea pielii sau o combinație a acestor nuanțe. Uneori se însoțesc de mâncărime sau de senzație de usturime sau chiar durere. Se pot de asemenea inflama, căpătând un halou roșu în jur. Rareori keratozele actinice pot sângera.

Keratoza actinică pe nas. Aceste precanceroze apar de obicei pe față și pe dosul mâinilor.

Keratoze actinice

Keratoze actinice

Imaginea mărită arată o denivelare aspră, acoperită de cruste. Unele keratoze actinice, ca aceasta, au aspect distinctiv și sunt adesea dificil de deosebit clinic de carcinomul spinocelular.

Keratoze actinice

Keratoze actinice

În continuare sunt prezentate câteva exemple de KA tipice, deci controlează-ți pielea regulat ca să depistezi leziunile asemănătoare. Dar nu este întotdeauna așa simplu, căci multe KA au un aspect diferit. Prin urmare dacă observi o leziune neobișnuită sau care se modifică, consultă fără întârziere un medic dermatolog.

Numeroase keratoze actinice pe scalp sunt un semn de vătămare a pielii prin expunere de lungă durată la soare.

Keratoze actinice

Keratoze actinice

Mai multe keratoze actinice tipice in jurul si pe marginea urechii. Leziuni cu cruste si cu suprafata aspra.

Keratoze actinice

Keratoze actinice

Keratoza actinica la baza nasului avand  suprafața  fin rugoasă.

Keratoze actinice

Keratoze actinice

Keratoze actinice tipice pe dosul maiinii.

Keratoze actinice

Keratoze actinice

 

Care este cauza keratozelor actinice?

Expunerea la soare pe termen lung este cauza majorității KA. Efectul nociv al razelor soarelui asupra pielii este cumulativ, așa că orice nouă expunere la soare se adaugă la totalul întregii durate a vieții. Zilele înnorate nu sunt mai sigure, căci 70-80% din radiațiile ultraviolete emise de soare pot trece prin nori. Aceste radiații dăunătoare se pot reflecta și din nisip, zăpadă, apă și alte suprafețe reflectante, contribuind la expunerea solară totală.

Radiațiile ultraviolete generate de lămpile din saloanele de bronzare artificială pot fi și mai periculoase decât razele soarelui, astfel încît dermatologii recomandă evitarea bronzării artificiale.

Uneori KA pot fi cauzate de expunerea prelungită la radiațiile X sau la unele substanțe chimice industriale.

Ce Importanță Are Vârsta?

Deoarece timpul petrecut la soare în timpul vieții se sumează, persoanele mai în vârstă au risc mai mare de a dezvolta keratoze actinice. Există însă și cazuri în care aceste leziuni apar și la tineri sub 30 de ani. Keratozele actinice apar însă cel mai adesea după vârsta de 50 de ani, iar unii experți consideră că aprope toți cei ce ating vârsta de 80 de ani au keratoze actinice.

De asemenea, persoanele a căror apărare imună este slăbită de chimioterapia pentru cancer, de SIDA, în urma transplantului de organe, sau de alte boli au o capacitate mai scăzută de a se apăra de efectele nocive ale ultravioletelor și prin urmare au risc crescut de a dezvolta KA.

 

Tratamentul keratozelor actinice

DE CE ESTE NEVOIE DE TRATAMENT?

Deși keratozele actinice sunt cele mai frecvente leziuni precanceroase, nu toate se vor transforma în cancer. Din păcate nu se poate ști dinainte care KA se va transforma în carcinom spinocelular și care nu. Prin urmare trebuie tratate toate și din fericire există numeroase metode eficiente de eliminare a keratozelor.

Înainte de a decide metoda de tratament, medicul dermatolog poate efectua o biopsie pentru a stabili dacă o keratoză actinică s-a transformat deja în cancer. Aceasta se realizează de obicei raclând partea superioară a leziunii cu un bisturiu sau o chiuretă și examinând fragmentul la microscop. Este necesară anestezia locală. Sângerarea este oprită de obicei cu o substanță astringentă sau prin electrocauterizare.

POSIBILITĂȚI DE TRATAMENT

Medicamente Topice

Medicamentele sub formă de creme și soluții sunt foarte eficiente, singure sau în combinații cu alte metode de tratament pentru persoanele cu multe keratoze actinice.

  • 5-fluoro-uracil (5-FU) unguent, în concentrații între 0,5% și 5% este medicamentul topic cel mai larg folosit în tratamentul keratozelor actinice. Este eficient atât împotriva leziunilor de suprafață cât și a celor subclinice. Aplicat prin masaj ușor direct pe leziuni, o dată sau de două ori pe zi timp de 2-6 săptămâni, produce vindecarea în proporție de 93%. Tratamentul poate produce roșeață, tumefacție și cruste, dar acestea sunt trecătoare. Leziunile se vindecă de obicei în decurs de 2 săptămâni de la încheierea tratamentului, rar se formează cicatrici și rezultatul este bun din punct de vedere cosmetic.

  • Imiquimod cremă 5% acționează în mod diferit, stimulând sistemul imunitar să producă interferon, o substanță care atacă celulele precanceroase și canceroase. Se aplică prin masaj ușor pe leziune, de 2 ori pe săptămână, timp de 4-16 săptămâni. Crema este în general bine tolerată, dar la unele persoane pot apărea roșeață, ulcerații și durere.

  • Diclofenacul este un medicament anti-inflamator ne-steroidian care este utilizat în combinație cu acidul hialuronic-o substanță întîlnită în mod natural în corpul uman. Această combinație, sub formă de gel se aplică de 2 ori pe zi timp de 2-3 luni. În afara efectului antitumoral, diclofenacul previne inflamația, ceea ce face ca acest tratament să fie bine tolerat, iar acidul hialuronic favorizează absorbția și acumularea diclofenacului în concentrație mai mare în piele. Acest tratament este utilizat pentru persoanele care nu tolerează alte medicamente topice.

Crioterapia

Acesta este cel mai răspândit tratament pentru KA în număr mic. Procedura constă în congelarea leziunii prin aplicarea de azot lichid cu ajutorul unui aplicator învelit în bumbac sau al unui spray. Nu este nevoie de intervenție chirurgicala sau anestezie. În urma acestui tratament, leziunile se micșorează sau se acoperă de cruste şi cad. Local pot apărea, pentru scurt timp, roşeaţă și tumefacție iar la unii pacienţi pot rămâne pete depigmentate.

Peeling-ul Chimic

Această tehnică de reîntinerire a pielii poate fi folosită pentru eliminarea unora din keratozele actinice ale feței. Procedura constă în aplicarea de acid tricloracetic (TCA) sau a unor substanțe chimice asemănătoare pe piele, ceea ce determină straturile de la suprafața acesteia să se desprindă. În locul lor, pielea va crește din nou în aproximativ o săptămână. Această procedură necesită anestezie locală și poate cauza iritație temporară și modificări ale culorii pielii.

Chirurgia Laser

Fascicolul unui laser cu dioxid de carbon sau erbium-YAG este utilizat pentru a distruge leziunile, fără a provoca sângerare.Această metodă este o opțiune bună pentru leziunile din zone greu accesibile și este foarte eficientă pentru keratozele de pe față și scalp și pentru cheilita actinică de la nivelul buzelor. Anestezia locală poate fi însă necesară, și se poate produce depigmentare. Chirurgia laser este utilă pentru pacienții care iau medicamente anticoagulante sau ca a doua linie de tratament cînd alte metode nu au avut succes.

Terapia Fotodinamică (TFD)

TFD poate fi extrem de folositoare în cazul keratozelor actinice multiple, aflate pe faţă sau scalp. Se aplică local pe leziuni o substanță fotosensibilizantă (acid 5-aminolevulinic sau un derivat). Ulterior zonele tratate cu fotosensibilizant sunt expuse la o lumină puternică, activatoare. Acest tratament distruge selectiv keratozele actinice, cauzând doar pagube minime asupra ţesutului sănătos din jur, deși adesea apar roşeaţă şi tumefacție.

Tratamente Combinate

Dacă o singură metodă de tratament este bună, două ar putea fi și mai bune.Unele din opțiunile de tratament descrise aici sunt eficiente în special când sunt folosite împreună, sau succesiv. Această abordare poate crește probabilitatea de vindecare și reduce în același timp efectele adverse. De exemplu, 5-FU aplicat timp de 2 săptămâni urmat de crioterapie poate reduce timpul de vindecare al 5-FU și scădea riscul de depigmentare al crioterapiei.

 

Cum previi keratozele actinice?

Cel mai bun mod de a preveni apariția keratozelor actinice este să te protejezi de soare. Iată câteva bune obiceiuri de protecție, care chiar funcționează:

  • Evită expunerea excesivă la soare și stai la umbră în special între orele de vârf (10.00 – 16.00)
  • Nu te arde la soare
  • Folosește o cremă de fotoprotecție cu spectru larg, UVA și UVB și factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puțin 15
  • Aplică cca. 30g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetă aplicarea din 2 în 2 ore.
  • Poartă îmbrăcăminte care să te protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi şi ochelari de soare cu filtru UV
  • Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni.
  • Examinează-ţi pielea din creștet până la tălpi o dată pe lună
  • Mergi cel puțin o dată pe an la dermatolog pentru o examinare de specialitate a pielii.

 

Publicatie a Fundatiei Romane contra Cancerului de Piele cu sprijinul Skin Cancer Foundation.
Imagini puse la dispoziție de Dr. Ana-Maria Forsea.
Pentru informatii suplimentare contactati Fundatia Romana contra Cancerului de Piele:
www.cancerdepiele.ro
info@cancerdepiele.ro