The Skin Cancer Foundation

Precancers

Anumite afecțiuni ale pielii sunt considerate precursoare ale cancerului de piele. Ele se asociază uneori cu dezvoltarea în timp a unui carcinom spinocelular (CSC). Timpul de transformare a acestor leziuni în cancer de piele propriu-zis este foarte variabil, putând fi de luni, ani sau chiar decenii.

Unele din aceste leziuni sunt rezultatul expunerii excesive, neprotejate la soare.

Printre leziunile precanceroase se numără:

  • Keratoza actinică sau solară

Sunt cele mai des întâlnite leziuni precanceroase

Keratozele actinice sunt excrescenţe aspre, solzoase, uşor reliefate, care variază în culoare de la maro la roşu şi pot atinge un diametru de până la 2,5 cm. Apar de cele mai multe ori la persoanele în vârstă. Unii experţi consideră keratozele actinice drept o formă timpurie a CSC.

Cheilita actinică este o forma de keratoză actinică ce apare pe buze, care devin  uscate, crăpate, solzoase şi palide sau albe. Afectează în special buza inferioară, care este expusă mai mult soarelui decât cea superioară.

Pentru a afla mai mult despre keratozele actinice click aici

  • Leukoplazia

Reprezintă pete sau plăci albe pe limbă sau în interiorul gurii, la nivelul mucoaselor, care au potențial de transformare în  CSC.  Ele sunt cauzate în principal de agenți iritativi ce acționează timp îndelungat, cum ar fi fumatul sau consumul de tutun, sau defecte ale danturii – dinți, proteze sau lucrări dentare cu margini ascuțite, care rănesc mucoasele.

Leukoplazia buzelor este cauzată în principal de expunerea excesivă la soare.

Leukoplazia care apare pe mucoasele genitale poate fi asociata cu infectia cu papiloma virusul uman (HPV)

  • Boala Bowen

Este în general considerată  o formă superficială de CSC care încă nu a depășit limitele epidermului. Apare ca o pată persistentă, de culoare roşu-maronie, solzoasă care poate semăna cu psoriazisul sau cu o eczemă, dar care nu dispare la tratamentul obsinuit.

Netratată, poate creste si invada şi structurile mai profunde.

leziuni_1

Boala Bowen

Indiferent de aspect, la orice schimbare a unei leziuni deja existente pe piele, sau la apariţia unei noi excrescenţe sau a unei răni care nu se vindecă, se recomandă să efectuaţi imediat un control medical. Dacă este vorba de o leziune precursoare, tratamentul timpuriu va evita transformarea acesteia în CSC. Adesea, singurul tratament necesar constă doar într-o procedură chirurgicală simplă sau în aplicarea locală a unui agent chimioterapeutic.